Wat is interactief theater?

Interactief theater is een vorm van toegepast theater. Ik gebruik het om opleidingen laagdrempelig en uiterst praktijkgericht te maken, maar ook om dialoog op gang te brengen rond moeilijke of gevoelige thema’s. 

Een interactief theater bestaat uit twee delen: een voorstelling en een interactief gedeelte. Tijdens de voorstelling spelen twee of meer acteurs situaties die voor de deelnemers herkenbaar zijn. De hoofdrolspeler vertolkt de rol waarin de deelnemers zichzelf herkennen. Zo kunnen de deelnemers vanuit een veilige, (nog) niet-actieve positie kijken naar wat zij dagelijks ervaren. Vanuit die positie zien zij mogelijkheden om anders met de situatie om te gaan, waar ze niet op kunnen komen als ze zelf in de situatie (of in een simulatie/rollenspel) zitten.

Tijdens het interactieve gedeelte gaan de deelnemers de hoofdrolspeler coachen door tips te geven en/of door het voor te doen. Elke interventie wordt nabesproken op effectiviteit en haalbaarheid en zo komen de deelnemers samen steeds dichter bij de juiste antwoorden op hun vragen.

Interactief theater is ook zeer geschikt om een veranderingsboodschap over te brengen op zo’n manier dat het concreet is voor de toehoorders en ze zowel op emotioneel en rationeel niveau betrokken worden bij (het belang) van de boodschap.

De voorbeelden waarop de voorstelling is gebaseerd worden soms voorbereid en soms ter plekke geïmproviseerd. De keuze voor wel of geen voorbereiding hangt samen met de doelstelling en de verwachte houding van de deelnemers.